Nieuws
Hoog bezoek
03-09-2008

Persbericht 3 september 2008
Geisha verschijnt aan senioren woonzorgcentrum Utrecht

Bewoners van woonzorgcentrum Zuylenstede waren verrast toen er vandaag ineens een Japanse geisha aan hun raam verscheen. In de gondel van de glazenwassers daalde de geisha af langs tien etages van het zorgcentrum in Utrecht Overvecht. Vanachter het glas maakte zij contact met de bewoners en voerde een dans voor hen op.
De voorstelling 'Hoog bezoek' waarin een Japanse geisha opduikt voor de ramen van een Nederlands zorgcentrum werd bedacht door kunstenaar Sjaak Langenberg en vormgeefster Rosé Beer tijdens hun verblijf als artist in residence in Overvecht in januari 2008. De oproep 'Vrijwilligers gezocht om ouderen te bezoeken' op het prikbord van een verzorgingstehuis trok hun aandacht. Ze vonden een bijzondere 'vrijwilliger' in Japan, het land met de snelst vergrijzende bevolking ter wereld, waar men de eenzaamheid onder ouderen met knuffelrobots te lijf gaat.
De in Rotterdam woonachtige Japanse danseres Sato Endo vervult de rol van 'geisha' in de voorstelling 'Hoog bezoek'. Deze gastvrouw in theehuizen en andere gelegenheden, die bezoekers vermaakt als artieste en conversatiepartner is in Japan een uitstervend fenomeen. Endo gaat in de voorstelling gekleed als maiko, een geisha in opleiding.
Morgen maakt de geisha opnieuw haar opwachting in Overvecht. De voorstelling 'Hoog bezoek' wordt op woensdag 3 september 2008 en donderdag 4 september 2008 in totaal 19 keer gespeeld, telkens op een andere etage van woonzorgcentrum Zuylenstede, exclusief voor de 300 bewoners.

Eenzaamheid ouderen
Achter de oproep 'Vrijwilligers gezocht om ouderen te bezoeken' gaat een wereld schuil. Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie Utrecht constateerde in een column in Ons Utrecht in 2007: 'In Overvecht komt veel eenzaamheid voor onder alleenstaanden en bejaarden. Wist u dat minimaal 8000 Utrechters amper sociale contacten hebben?'
Sjaak Langenberg en Rosé de Beer verkeren niet in de illusie dat ze met hun voorstelling 'Hoog bezoek' de problematiek van sociaal isolement onder ouderen kunnen oplossen. Wel hopen ze met de 'geishaverschijning' de bewoners een onvergetelijke ervaring te bezorgen, een bezoek waar men nog lang over na zal praten. Ter herinnering aan de gebeurtenis ontvangen de bewoners ansichtkaarten van de voorstelling.

Sjaak Langenberg is beeldend kunstenaar en publicist. Hij maakte werken in de publieke ruimte o.a. in opdracht van de Rijksgebouwendienst, Kunst en Bedrijf, SKOR, de gemeenten Breda, Culemborg en Houten, en de provincies Friesland, Groningen en Overijssel. Hij stelde tentoon o.a. in het N.A.I, het Van Abbemuseum, de Appel, en De Paviljoens. In 1997 won hij de basisprijs Prix de Rome, Beeldende Kunst en de Publieke Ruimte. In 2007 won hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant Beeldende Kunstprijs. Meer informatie: www.sjaaklangenberg.nl 

Rosé de Beer
ontwierp als multimediavormgever vele websites en andere multimediatoepassingen voor o.a. de Rotterdamse museumnacht, KPN, KLM, Wolters-Noordhoff en Shell. Zij visualiseert al jaren de plannen van Sjaak Langenberg en raakte steeds meer inhoudelijk betrokken bij zijn kunstprojecten. Tegenwoordig werken ze vaak samen onder beider naam. 

Sato Endo
is danseres, performer en dramaturg. Ze treedt op in Europa en Japan, zowel met haar eigen voorstellingen als in samenwerking met anderen. Als performer werkte Endo onder meer samen met de choreograaf Riina Saastamoinen (BE/FI), en met de beeldende kunstenaars Dominique de Beir (FR) and Paul Perry (NL/CAN). 

Zuylenstede: SHBU- zorgcentra
is een ontwikkelingsgerichte organisatie waar ouderen een beroep kunnen doen op professionele zorg- en dienstverlening in de breedste zin van het woord, waarbij uitgegaan wordt van de mogelijkheden van de mens en niet van de beperkingen. De cliënt bepaalt de regie van het eigen leven. De stichting heeft twee locaties in Utrecht, locatie Zuylenstede in Overvecht en locatie Transwijk in Kanaleneiland. Een derde locatie in de wijk Zuilen is in ontwikkeling De SHBU heeft 265 medewerkers in dienst en bestaat al sinds 1960. Meer informatie: www.shbu.nl