Nieuws
Cover van Linda-Maria Birbeck
15-11-2007

Jonge asielzoekers van de stichting SAMAH zijn model op de foto’s van Linda-Maria Birbeck, die in oktober te bezichtigen waren op de expositie Cover in de Amsterdamse Bijlmer.
Als decor voor de portretten gebruikte Birbeck (1974) de showrooms van IKEA, volgens de fotografe een herkenbare omgeving op veel plaatsen in de wereld. De dromen van de jongeren om in Nederland te wonen en deel uit te maken van de maatschappij komen in de portretten op een subtiele wijze naar voren.
Zoals die van Xiao Chun Zheng (zie foto). Zij studeert mode aan de kunstacademie. Volgend jaar studeert ze af en wil ze een eigen modewinkel beginnen. 
De deelname van SAMAH, de landelijke belangenorganisatie voor jonge asielzoekers, past volgens de stichting bij haar nieuwe programmalijn, Meet2Connect. Daarin geeft SAMAH de jongeren de kans hun stem te laten horen en zien. 
Cover ontstond tijdens een andere artist in residency van Linda-Maria Birbeck, in Amsterdam Zuidoost, een vergelijkbare na-oorlogse wijk. 

Twee keer per jaar worden jonge kunstenaars uitgenodigd om in een atelier in Amsterdam Zuidoost te wonen en te werken. Tijdens dit verblijf van vier maanden maakt de kunstenaar werk dat reflecteert op dit multiculturele stadsdeel. BijlmAIR (Artist in Residence Bijlmer), is een project van Centrum Beeldende Kunst (CBK) Zuidoost en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.