Nieuws
Kunstprijs Sjaak Langenberg
29-10-2007

16 november 2007 t/m 3 februari 2008


Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant heeft besloten om de Beeldende kunstprijs 2007, conform de juryvoordracht, toe te kennen aan Sjaak Langenberg uit ’s-Hertogenbosch.
De prijs bedraagt € 10.000 en wordt op 16 november 2007 uitgereikt door de Commissaris van de Koningin Mw. Maij-Weggen in het Museum Jan Cunen te Oss.
De jury bewondert in Sjaak Langenberg zijn unieke manier van werken als beeldend kunstenaar in relatie tot de openbare ruimte. Hij laat daarbij een grote ideeënrijkdom zien, waarmee hij processen in belevingen van anderen op gang brengt. 

Ter gelegenheid van de toekenning van de prijs organiseert Museum Jan Cunen een documentaire tentoonstelling over het werk van Sjaak Langenberg. Een tiental projecten van Langenberg zijn in het museum te zien onder de titel ‘Kon ik maar 1:1 een overzichtstentoonstelling van mijn gedachten maken’.

De presentatie in Museum Jan Cunen toont prikkelende werken als 'Mentale gebiedsuitbreiding van Schiphol' , ' Saudade' en 'De uitbreiding van Polder Mastenbroek'. In die film plaatst Langenberg de actuele problematiek van de relatie tussen stad en het landelijk gebied in een nieuw perspectief. In een filmisch rollenspel werden bewoners en deskundigen ertoe aangezet om hun ambities om te zetten in een offensieve strategie, waarbij als tegenwicht voor de stadsuitbreiding plannen worden ontwikkeld voor 'polderuitbreiding'.